Straatdokters laten verzorgingstas zien

Roermond is gestart met pilot straatzorg voor dak- en thuislozen

Gisteren
Nieuwsbericht, Zorg en welzijn

Straatverpleegkundigen en straatdokters verlenen sinds maart 2025 zorg aan dak- en thuislozen in de gemeente Roermond. Met deze pilot onderzoeken gemeente en Team Bemoeizorg van Vincent van Gogh of dat met het eerder aanbieden van zorg kan worden voorkomen dat, aandoeningen verergeren en/of langdurige medische zorg, zoals ziekenhuisopname, nodig is.

Enkele straatverpleegkundigen verlenen sinds maart fysieke en mentale zorg op straat. Zij gaan actief naar dak- en thuisloze mensen en helpen bij veelvoorkomende klachten zoals aandoeningen aan de huid of luchtwegen, maar ook verslaving en psychische klachten. De medische en psychiatrische zorg voor dak- en thuislozen wordt daarmee verbeterd. 

Dak- en thuislozen in Roermond kunnen gedurende de pilot ook terecht bij de straatdokters in een speciaal ingerichte spreekkamer bij Moveoo. Enkele aangesloten huisartsen hebben daar een spreekuur specifiek voor dak- en thuisloze mensen.

”Vandaag heb ik bij Moveoo gesproken met de professionals betrokken bij de pilot. Ik bewonder hun betrokkenheid en inzet. Met deze ‘outreachende’ aanpak verwachten wij mensen met problematische aandoeningen sneller in beeld te krijgen, zodat zij sneller en beter behandeld kunnen worden en zo hun leven beter op de rit krijgen. Op termijn verwachten wij dat de overlast op straat dan ook minder wordt.”

Marianne Smitsmans - Wethouder sociaal domein

Drempels

De groep dak- en thuisloze mensen in Nederland neemt toe. Ook in Roermond. Het leven op straat brengt vaak fysieke en mentale klachten met zich mee. Dak- en thuislozen komen echter pas laat in zorg, waardoor aandoeningen verergeren. De sterftekans is 3 tot 7 keer groter dan die van andere Nederlanders.

“Iedereen verdient basis medische zorg, ook als je dak- of thuisloos bent. Dak- en thuislozen ervaren echter vaak grote drempels om gebruik te maken van medische zorg. Ze voelen zich niet thuis in reguliere huisartsenpraktijken, schamen zich of hebben geen verzekering of niet de juiste papieren. Dak- en thuislozen gaan pas naar de dokter als het echt niet meer anders kan. Daardoor zijn aandoeningen vaak al in een vergevorderd stadium, en wordt het moeilijker en kostbaarder om te behandelen.”

Martijn Nuijten - Projectleider Team Bemoeizorg

Pilot

De pilot is gestart in maart 2024 en loopt tot eind 2025. Op basis van een positieve evaluatie bekijken gemeente en Team Bemoeizorgexterne-link-icoon of en hoe de pilot structureel kan worden geborgd in samenwerking met partners zoals de zorgverzekeraar. De pilot kost 177.000 euro en wordt gefinancierd vanuit de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling sociaal domein Limburg-Noord (MGR). Hierin hebben de gemeenten de inkoop, contractmanagement, contractbeheer en data-management in het sociaal domein centraal belegd. De pilot met straatzorg is bedoeld als vliegwiel voor een op te richten Sociaal Medisch Team voor de hele regio Noord- en Midden-Limburg.