Betere ondersteuning aan Roermondse gezinnen voor, tijdens en na de zwangerschap
Alle partners van de lokale coalitie Kansrijke Start gaan dit najaar, als koploper in de regio, gezamenlijk van start met training in de GIZ methodiek. De GIZ methodiek staat voor Gezamenlijk Inschatten van Zorgbehoeften en wordt ingezet als gespreksmethodiek om de zorgbehoefte van (aanstaande) ouders en kinderen op tijd in kaart te brengen en zo bij te dragen aan een goede start voor elk kind. De ambitie is om in de komende jaren alle gezinnen in kwetsbare omstandigheden in de gemeente Roermond de juiste ondersteuning te bieden.
“Door van start te gaan met het Gezamenlijk Inschatten van Zorgbehoefte (GIZ) kunnen zorgverleners snel en effectief inspelen op de zorgbehoeften van ouders. Dit leidt tot betere hulp en ondersteuning voor zowel ouder als kind. Door samen met ouders en zorgverleners de zorgen en sterke punten van het gezin te verkennen en daar tijdige en passende ondersteuning bij te vinden, voorkomen we dat problemen erger worden.’’, aldus wethouder Marianne Smitsmans.
Lokale aanpak Kansrijke Start
Met ingang van dit jaar is in Roermond een lokale coalitie Kansrijke Start actief. Deze coalitie, een samenwerking met partners in en rond de geboortezorg, zet zich in om gezinnen voor, tijdens en na de zwangerschap beter te ondersteunen. Doel hiervan is meer Roermondse kinderen een kansrijke start in het leven te bieden. Als een van de eerste resultaten overhandigde wethouder Smitsmans onlangs het eerste babystartpakket voor (aanstaande) ouders met geldzorgen aan verloskundige praktijk Viev.
Kiezen voor Kansen
De lokale aanpak Kansrijke Start valt binnen het intensiveringsprogramma Kiezen voor Kansen waarin bestaanszekerheid, kansengelijkheid en gezondheid van de inwoners van Roermond centraal staan. De gemeenteraad van Roermond heeft in juli 2023 het intensiveringsprogramma Kiezen voor Kansen vastgesteld en ruim 10 miljoen euro uitgetrokken om meer inwoners gezond en kansrijk op te laten groeien en hun bestaanszekerheid te vergroten. Een deel van deze middelen wordt nu aangewend voor het bevorderen van een kansrijke start door in te zetten op een brede, uniforme vroegsignalering.
Regionale ketenaanpak Kansrijke Start
Inmiddels worden er ook regionaal stappen gezet om het Roermondse voorbeeld te volgen. Zo is GGD Limburg-Noord gestart met de implementatie van de GIZ-methodiek binnen de Jeugdgezondheidszorg (JGZ). De gemeente en de GGD Limburg-Noord stemmen onderling af en wisselen ervaringen en inzichten uit.
Meer informatie
Meer weten over de GIZ methothdiek? Je leest het op www.ncj.nl/giz