Biodiversiteit
Met biodiversiteit wordt de verscheidenheid en samenhang tussen plant en diersoorten bedoeld. Een goede samenhang zorgt voor een natuurlijk evenwicht en daarmee een gezonde leefomgeving. De mens kan zo optimaal van de natuur profiteren. We ademen schone lucht omdat groen, zoals planten en bomen, zuurstof produceert en fijnstof opvangt.
We eten groente en fruit door bestuiving van insecten en hebben voldoende drinkwater door een gezonde bodem die regenwater zuivert. Met een optimale biodiversiteit zorgen we er tevens voor dat ziekten minder kans krijgen. Daarnaast hebben we door een grote biodiversiteit minder last van plaagdieren zoals muggen, omdat natuurlijke vijanden snel in actie komen.
Binnen gemeente Roermond is de biodiversiteit op diverse manieren zichtbaar. Te denken aan de begrazing van verschillende graslanden en natuurgebieden door schapen of runderen. Door de begrazing creëren we zoveel mogelijk structuurvariatie en bevorderen we een continuïteit in de bloei van verschillende soorten grassen, kruiden en bloemen. Zo is er op ieder moment in het jaar een diversiteit in hoogtes van de begroeiing.
Daarnaast investeert gemeente Roermond in de extensivering van de gazons. De bermen binnen gemeente Roermond worden maximaal drie keer per jaar gemaaid. Wanneer uitzicht voor het verkeer belangrijk is in het kader van verkeersveiligheid, dan worden de bermen drie keer per jaar gemaaid. Alle andere bermen worden minder vaak gemaaid. Zo groeien er de meeste verschillende soorten grassen, kruiden en bloemen en ontstaat er een betere leefomgeving voor bijvoorbeeld vlinders en bijen. Gemeente Roermond onderzoekt of het in de toekomst mogelijk is om beheer van de bermen in fasen aan te pakken, om de biodiversiteit nog meer te verbeteren.