Samen voor elkaar

Gemeente en maatschappelijke partners breiden ‘Samen voor elkaar’ uit in Donderberg

Gisteren
Nieuwsbericht

Om het contact tussen inwoners, de gemeente en maatschappelijke organisaties te verbeteren is vrijdag 21 februari in De Donderie in de wijk Donderberg het startsein gegeven voor ‘Samen voor elkaar’. In De Donderie, ook wel het Huis van de Wijk genoemd, kunnen bewoners bij De WegWijzer en tijdens inloopspreekuren terecht voor informatie, advies en ondersteuning. Elke maandag en donderdag (13.30 tot 16.30 uur) zijn medewerkers van maatschappelijke organisaties en de gemeente aanwezig.

De Donderie is de tweede locatie waar de samenwerking tussen de gemeente en maatschappelijke partners in de wijk wordt versterkt. In november 2024 is het startsein bij  Het Trefpunt (De Kemp) gegeven. Het streven is om bij succes van deze twee locaties de komende jaren op meerdere locaties in de gemeente op deze manier te gaan werken.

Aan de slag in de wijk

Door het aanbod van diensten in de wijken aan te bieden, willen de gemeente en partners op gebied van zorg en ondersteuning gemakkelijker toegankelijk zijn voor inwoners. Het doel ervan is om onder andere beter in te kunnen spelen op behoeften van mensen, het stimuleren van bewonersinitiatieven en het creëren van meer onderlinge ontmoeting en samenwerking in de wijk. Het versterken van de zelfredzaamheid van inwoners staat hierbij centraal.

“Deze hernieuwde samenwerking tussen onze partners en de gemeente is een belangrijke stap om in de wijken beter zichtbaar te zijn voor onze inwoners. We maken het hiermee makkelijker voor inwoners om ons te bereiken en dichtbij huis de ondersteuning te krijgen die ze nodig hebben. Zo versterken we niet alleen onze dienstverlening, maar ook de verbinding tussen bewoners, organisaties en de gemeente", zeggen wethouders Marianne Smitsmans (Sociaal Domein) en Felix van Ballegooij (Onderwijs, Sport en Wijken) over ‘Samen voor elkaar’.

Deze ontwikkeling zien we in de wijken Donderberg en Hoogvonderen al terug in de praktijk. Deze wijken kennen vele, actieve bewonersinitiatieven en hebben een belangrijke rol gespeeld bij de organisatie van het startsein. Bewoners hebben zelf flyers verspreid en de activiteiten zijn vanuit de wijken zelf bedacht. Dit laat zien dat er al een sterke basis is voor betrokkenheid en eigenaarschap. Veel bewoners zijn trots op hun wijk en dragen hier graag een steentje bij door elkaar te helpen en initiatieven op te zetten die de samenhang en leefbaarheid versterken. Enkele succesvolle bewonersinitiatieven in de wijken, zoals de kinderboerderij, dondersgoedspul en de woonkamers, zijn hier mooie voorbeelden van.

Over Samen voor elkaar

'Samen voor elkaar' is een samenwerkingsverband van de Gemeente Roermond en VIJF, MEE, Sociale Zaken, AMW, Wel.kom en CJG. Dit initiatief sluit aan bij de visie van programma Kiezen voor Kansen. We werken vanuit de menselijke maat en richten ons op het versterken van de veerkracht van onze inwoners. Door nauw samen te werken met de inwoners, bouwen we gezamenlijk aan een sterke en hechte gemeenschap.

Over De WegWijZer Roermond

De WegWijZer in Roermond biedt hulp aan inwoners met vragen over wonen, welzijn, zorg en financiën. Medewerkers helpen u het antwoord te vinden op vragen over onder andere wet- en regelgeving, opvoeding en mantelzorg. U kunt zonder afspraak langskomen tijdens openingstijden, bellen of digitaal uw vraag stellen via de website: Wegwijzer – Vijfexterne-link-icoon.