Dialoogsessie

Geslaagde dialoogsessie ‘De appel valt niet ver van de boom’

“De betrokkenheid van ouders is cruciaal en onmisbaar in het gesprek over hun opgroeiende jeugd,” werd met klem benadrukt. Op dinsdag 5 november organiseerde de gemeente Roermond in samenwerking met lokale partners een dialoogsessie over het thema Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO). Tijdens deze bijeenkomst stonden de ambities en uitdagingen van het gemeentelijke initiatief centraal om jongeren in Roermond een gezonde en veilige toekomst te bieden, een toekomst vrij van middelengebruik, zoals alcohol.

Vertegenwoordigers van diverse partners, waaronder het onderwijs, maatschappelijke organisaties en (sport en culturele)verenigingen, kwamen bijeen om te praten over de cijfers uit de jeugdmonitor en samenwerkingen. Beide wethouders, Marianne Smitsmans en Felix van Ballegooij, waren aanwezig en onderstreepten de inzet van de gemeente voor een inclusieve en kansrijke samenleving voor de jeugd van Roermond. “De context van een individu is van groot belang; we denken zelden na over de boom als we het over de appel hebben, terwijl de appel niet ver van de boom valt,” aldus wethouder Van Ballegooij. Wethouder Smitsmans voegde eraan toe: “Oog hebben voor de jongeren in Roermond en omgeving is een taak van ons allen.”

Het OKO-programma, geïnspireerd door het succesvolle IJslandse preventiemodel, helpt gemeenten en hun partners om met actuele data over de lokale jeugd effectieve preventieve maatregelen te treffen. Dit model streeft ernaar jongeren op een gezonde en gelukkige manier te laten opgroeien en risico’s zoals alcohol- en drugsgebruik en roken te voorkomen. In Roermond wordt de OKO-aanpak uitgevoerd in lijn met het bredere gemeentelijke programma Kiezen voor Kansen, dat zich richt op bestaanszekerheid, gezondheid en inclusie voor alle inwoners.

Speerpunten en uitkomsten 

Tijdens de dialoogsessie werden drie belangrijke speerpunten besproken die bijdragen aan een kansrijke omgeving voor de jeugd. Hieronder een overzicht van de uitkomsten en beschermende factoren per domein:

  1. Ouderbetrokkenheid Een belangrijk thema was het samenwerken met ouders in de opvoeding van opgroeiende jeugd. Er is behoefte aan versterking van ouders in hun rol bij de opvoeding en ontwikkeling van hun kinderen. De gemeente en haar lokale partners willen ouderbetrokkenheid vergroten door nauw samen te werken met ouders en hen te ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld door afspraken te stimuleren over zaken als uitgaanstijden of toezicht tijdens feestjes, wat bijdraagt aan een veilige en gestructureerde omgeving voor jongeren.
  2. Gezonde Vrijetijdsomgeving Ook (sport- en culturele) verenigingen spelen een cruciale rol in het bevorderen van een gezonde levensstijl en verantwoord alcoholgebruik onder jongeren. Door als rolmodellen te fungeren, dragen zij bij aan preventie en bescherming tegen risicogedrag. In samenwerking met verenigingen wil de gemeente het belang van een gezonde vrijetijdsomgeving onderstrepen en ondersteunen, waarbij positieve voorbeelden voor jongeren worden versterkt.
  3. Peergroep De invloed van ouders onderling, de vriendenkring en sociale media kwamen uitgebreid aan bod. Een gezonde leefomgeving moet niet alleen fysiek maar ook digitaal veilig en ondersteunend zijn.

Toekomstige stappen

De dialoogsessie leverde waardevolle inzichten op en benadrukte het belang van gezamenlijke inspanningen om jongeren een veilige en kansrijke omgeving te bieden. Wethouders Smitsmans en van Ballegooij bevestigden dat de gemeente zich zal blijven inzetten om samen met partners een omgeving te creëren waarin jongeren een plek hebben in Roermond, gezond kunnen opgroeien en volop kansen hebben voor de toekomst.

De aanpak “Opgroeien in een Kansrijke Omgeving” zal in de komende maanden verder worden uitgewerkt. De gemeente nodigt betrokken partijen uit om gezamenlijk deze speerpunten te realiseren.

Meer informatie

Meer weten over OKO? Neem dan contact op met Randall Maarman (randallmaarman@roermond.nl).