Huisvesting internationale werknemers
De gemeente Roermond heeft het beleidskader huisvesting internationale werknemers vastgesteld. Met dit kader willen we zorgen voor een goed woon- en leefklimaat. Om dit te bereiken is een grote rol voor de werkgevers weggelegd. Zo stimuleren we dat wonen, werken en samenleven voor internationale werknemers mogelijk is.
Verantwoordelijkheden en verplichtingen
- Er zijn vijf soorten huisvesting voor internationale werknemers: reguliere woningen, ministudio’s, kamerbewoning, geclusterde huisvesting en situationele huisvesting. Elke soort heeft zijn eigen regels hoe en waar het is toegestaan om te wonen. U houdt zich aan de regels die gelden voor de soort die van toepassing is.
- U voldoet aan de vergunningsplicht voor bepaalde woonvormen en locaties en u houdt zich aan de voorwaarden van de verleende vergunningen. U kunt te maken krijgen met handhaving bij overtredingen.
- U bent verantwoordelijk voor een goede kwaliteit van de huisvesting van de internationale werknemers. Er wordt gecontroleerd of u voldoet aan de voorwaarden. U beschikt bij huisvesting over een beheerplan waarbij:
- De leefbaarheid in de omgeving wordt gewaarborgd (bijv. afvalscheiding, afvalaanbieding, parkeren).
- Een aanspreekpunt is aangewezen voor de gemeente, bewoners en omwonenden.
- Een procedure is opgenomen voor het behandelen van klachten van de omgeving en/of bewoners.
- De manier van beheer van de locatie is beschreven (bijv. nachtregistratie, beveiliging).
- Na beëindiging van de arbeidsrelatie kan de internationale werknemer nog minimaal 6 weken gebruik kunnen blijven maken van de woonruimte tegen betaling van maximaal het laatst ingehouden deel van het loon voor huisvesting.
- U zet in op deelname aan de gemeenschap door de internationale werknemers, bijvoorbeeld door participatie en taalonderwijs te stimuleren.
Beleidskader
Beleidskader huisvesting internationale werknemers Roermond 2024