Schuldhulp

Iedere inwoner van Roermond met geldproblemen kan hulp krijgen met het vinden van een oplossing. U krijgt advies, begeleiding en ondersteuning bij de aanpak of het voorkomen van geldproblemen. Dat kan eenvoudig door hieronder op de knop ‘Hulpvraag Sociale Zaken’ te klikken. U kunt hier aangeven waar uw vraag over gaat en een medewerker van de gemeente Roermond neemt binnen 5 werkdagen contact met u op.

Hulp bij laag inkomen

Meer mogelijkheden voor hulp bij laag inkomen vindt u ook op de Inkomenskaart 2023.  Maar uiteraard kunt u ons ook bellen of mailen via schuldhulp@roermond.nl of (0800) 020 20 54. 

Wat moet ik weten?

Schuldhulpverlening is voor alle inwoners van Roermond van 18 jaar en ouder. Schuldhulpverlening is gratis. Samen kijken we naar uw persoonlijke situatie en welke oplossingen mogelijk zijn. 

Online schuldhulp

Regelt u uw schulden liever zelf? Op de website zelfjeschuldenregelen.nlexterne-link-icoon kunt u onder andere zelf een aflosplan maken.

Op de website van Startpunt Geldzakenexterne-link-icoon vindt u geldplannen voor gezinnen.

Wat is schuldhulpverlening?

Bekijk hierexterne-link-icoon de video over schuldhulpverlening.

De schuldhulp bestaat uit een aantal stappen:

  1. Een gesprek en een plan van aanpak

    Bekijk hier externe-link-icoonde video over het intakegesprek

  2. Het in balans brengen van inkomsten en uitgaven

    Bekijk hierexterne-link-icoon de video over de 'stabilisatiefase'

  3. Een oplossing voor schulden
  4. Begeleiding bij het zelf regelen van geldzaken 

Bekijk alle video's rondom schuldhulpverlening via deze paginaexterne-link-icoon.

Budgetbeheer

Bekijk hierexterne-link-icoon de video over budgetbeheer.

Ook als u (nog) geen schulden heeft, kunt u advies en begeleiding krijgen hoe u beter met uw geld om kunt gaan. De budgetbeheerder kijkt met u naar uw inkomsten en uitgaven en maakt een budgetplan. Zo ontstaat er rust en overzicht in uw financiële situatie. Daarna wordt u geholpen om uw geldzaken weer zelf te gaan regelen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via budgetbeheer@roermond.nl of via (0800) 024 42 00.

Ondernemers

Er is een verschil tussen schuldhulp voor particulieren en voor ondernemers.Heeft u een bedrijf en heeft u tijdelijk financiële problemen, of wilt u een bedrijf starten?

U vindt meer informatie op de pagina ‘Bijstand voor zelfstandigen’.

Vroegsignalering

Bekijk hier externe-link-icoonde video over vroegsignalering.

WML, zorgverzekeraars, energieleveranciers en woningverhuurders zijn wettelijk verplicht om betalingsachterstanden te melden bij de gemeente. Dit heet vroegsignalering en is bedoeld om problematische schulden te voorkomen. De gemeente doet u een aanbod voor hulp via een e-mail, brief of telefonisch.  

Sociaal boekhouders

Maakt u zich zorgen over geld? Of heeft u vragen over toeslagen en subsidies? Dan kunt u terecht bij onze Sociaal boekhouders: Han Cuijpers of Monique Schmitz. Zij geven antwoord op uw vragen en kijken – als u dat wilt – samen met u naar uw inkomsten en uitgaven. Zo komt u te weten of u ergens op kunt besparen, en of er toeslagen of subsidies zijn waar u een beroep op kunt doen. Een afspraak met Han of Monique is gratis voor inwoners van Roermond. Lees meer over wat zij voor u kunnen betekenen op de pagina 'sociaal boekhouder'externe-link-icoon.

Voorzieningenwijzer

De Gemeente Roermond is gestart met de inzet van De VoorzieningenWijzer. Inwoners met weinig financiële ruimte kunnen een afspraak maken met een adviseur, om samen een online overzicht van landelijke en lokale regelingen door te lopen. Het doel is om deze mensen meer grip te laten krijgen op hun financiën, waardoor onverwachte kosten niet direct tot schulden leiden. Regelingen voor hulp bij hoge energiekosten maken onderdeel uit van De VoorzieningenWijzer. 

In Roermond zijn momenteel  10 adviseurs opgeleid. Daar komen er volgende maand nog eens 10 bij. Inwoners met weinig financiële ruimte kunnen zich o.a. via de website www.datgeldtvoormij.nlexterne-link-icoon aanmelden voor een gratis adviesgesprek op korte termijn. Huishoudens hebben hierdoor gemiddeld €500,- per jaar meer te besteden.

Geldfit

Soms is het lastig om geldzaken op orde te brengen. Gemeente Roermond werkt samen met Geldfit om u daarbij te helpen. Op www.geldfit.nlexterne-link-icoon staat gratis informatie over geld, tips en een anonieme test voor persoonlijk advies. Daarnaast is er een ‘potjescheck’, in samenwerking met de Voorzieningenwijzer. Met deze online tool ziet u welke toeslagen en regelingen u kunt aanvragen. Heeft u vragen? Stel ze telefonisch of via de chat op de website van Geldfit.

Ook voor ondernemers

Wilt u als ondernemer meer informatie over geldzaken? Ook dan kun u terecht bij Geldfit via: www.geldfit.nl/zakelijkexterne-link-icoon