Start bouw aan de Vallei

Start bouw natuurinclusieve woonwijk Aan de Vallei

Gisteren
Nieuwsbericht

De aanleg van de grootste natuurinclusieve woonwijk van Limburg, ‘Aan de Vallei’ is begonnen. Ter ere daarvan transformeerden wethouders Franssen en Loganathan, samen met vertegenwoordigers van Wonen Limburg, Wonen Zuid en projectontwikkelaar JPO, het traditionele bouwbord tot een voedings- en nestelplaats voor verschillende diersoorten uit de omgeving.

“Na jaren stilstand vanwege juridische procedures kunnen we met deze nieuwe wijk verder invulling geven aan de grote vraag naar woningen in Roermond’’, vertelt Dirk Franssen, wethouder voor stedelijke ontwikkeling en ruimtelijke ordening. “Nadat Roermond in 2024 met 578 het hoogst aantal nieuwe woningen bouwde van heel Limburg, worden er op deze plek de komende jaren 470 woningen gebouwd voor zowel de huur- als koopsector.” 
De eerste woningen gaan medio dit jaar de verkoop in. Aan de Vallei voorziet in een grote behoefte: mensen die wel bij, maar niet midden in de stad willen wonen. Mensen die zich bewust zijn van hun omgeving; die vitaliteit en gezondheid belangrijk vinden en verbonden willen zijn met de buurt waar zij wonen.

Nieuw woonmilieus

In de woonwijk komen voor Roermond nieuwe woonmilieus, zoals bos-, vallei- en terraswonen. Deze worden ingepast in het bestaande landschap in een gevarieerd woningbouwprogramma. In iedere fase van het woningbouwplan is ruimte voor diverse woningtypes. Van grondgebonden woningen en appartementen tot levensloopbestendige woningen en vrijstaande huizen; zowel (sociale) huur als koop.

“Geweldig dat er weer beweging is in dit woningbouwproject”, vindt Aijiththan Loganathan, wethouder voor volkshuisvesting, klimaat & duurzaamheid. “Met dit plan laten we zien dat woningbouw hand in hand kan gaan met natuurontwikkeling, zodat een fijn woon- en leefklimaat wordt gerealiseerd. Zelfs het bouwbord is natuurinclusief.”

Versterking biodiversiteit én bevordering gezondheid

“Aan de Vallei verbindt door de unieke opzet meerdere grote opgaven van deze tijd”, aldus Nadja van Es, directeur van VolkerWessels-onderneming JPO. “Een gezonde leefomgeving is hier het uitgangspunt. We geven niet alleen invulling aan de enorme vraag naar woningen, maar we versterken ook de biodiversiteit én we bevorderen de gezondheid van de bewoners.”  
Om deze bijzondere leefomgeving te kunnen realiseren wordt op korte termijn gestart met de aanleg van het landschap. Daarna worden de woningen ingepast, wat een mooi voorbeeld is van natuurinclusieve stedenbouw waarin stad en buitengebied met elkaar verbonden worden.

Natuurinclusief bouwbord

Door de aangebrachte begroeiing op het bouwbord kunnen dieren er als eerste een fijne woonplek vinden. Later wordt het bouwbord nog voorzien van vogelhuisjes en insectenhotels die door leerlingen uit de omgeving worden gemaakt en geplaatst.

Meer informatie

Voor mensen die interesse hebben in de woningbouwplannen wordt in april een kennismaking gepland. Ze kunnen kennis maken met het gebied en voorgenomen plannen. Meer informatie over deze kennismaking en over de woningbouwplannen is te vinden in de nieuwsbrief en op de website Aandevallei.nlexterne-link-icoon. Geïnteresseerden kunnen zich daar ook aanmelden voor de nieuwsbrief.