Jongere krijgt psychische hulp

Wijzigingen maatregelen werkzoekende jongeren

30 juli 2024
Nieuwsbericht

Een groot deel van de jongeren vindt zelf, na hun schooltijd, een goede baan. Helaas geldt dit niet voor iedereen. Om te voorkomen dat ze onnodig diep in de schulden komen of buiten beeld raken, wil de gemeente Roermond werkzoekende jongeren eerder en intensiever ondersteunen bij hun stappen richting de arbeidsmarkt. Dit doet zij door een aantal maatregelen te wijzigen. Hiermee wijkt de gemeente Roermond af van de bestaande Participatiewet, totdat deze officieel wordt gewijzigd.

Versnellen aanvraag bijstandsuitkering 

Werkzoekende jongeren die geen reële kans op arbeid of scholing hebben, maken door de aangepaste maatregel direct aanspraak op een bijstandsuitkering. Hun aanvraag wordt met ingang van heden meteen in behandeling genomen. Waar ze voorheen eerst zelf vier weken moesten zoeken naar werk, kunnen ze nu meteen ondersteuning daarbij krijgen. Daarnaast mogen Roermondse jongeren, net als volwassenen boven de 27 jaar, in sommige gevallen een gedeelte van de inkomsten uit vrijwilligers- of deeltijdwerk behouden naast hun uitkering. 

Persoonlijke begeleiding

Het is belangrijk dat de jongeren bij aanvang van hun werkzame leven een goede en duurzame start maken en niet langdurig afhankelijk worden van een bijstandsuitkering. Om dit te voorkomen zet de gemeente Roermond extra personeel in om persoonlijke begeleiding en intensiever contact met de jongeren mogelijk te maken. 

Problematische schulden oplossen

Het hebben van (diepe) schulden zorgt voor stress, onzekerheid en geldzorgen bij de Roermondse jongeren. Dit heeft direct een negatief effect op het zoeken en/of behouden van werk, het volgen van een opleiding of het werken aan persoonlijke ontwikkelingen onder begeleiding. Door als gemeente zelf, op basis van een minimale afloscapaciteit, een afkoopsom beschikbaar te stellen en deze aan te bieden aan de schuldeisers, worden de schuldproblemen bij jongeren op een snelle en effectieve manier opgelost. Zo ontstaat er ruimte bij de jongeren en kunnen ze zich verder ontwikkelen en andere zaken in hun leven aanpakken.

”Als gemeente Roermond streven we naar een inclusieve samenleving, waarin iedereen mee kan doen. Wij vinden het daarom belangrijk de Participatiewet beter aan te laten sluiten op wat jongeren zelf (aan) kunnen en nodig hebben. Op tijd investeren in deze groep voorkomt dat ze voor langere tijd aan de zijlijn staan en zich buitengesloten voelen. Met deze aanpassingen in wetgeving, extra mensen en middelen willen we hen zo vroeg mogelijk een goed vertrekpunt meegeven richting scholing, werk en persoonlijke ontwikkeling.”, aldus wethouder Marianne Smitsmans.

Ingangsdatum gewijzigde maatregelen

Bovenstaande maatregelen gaan per 1 juli 2024 in. Hiermee loopt de gemeente Roermond vooruit op de toekomstige herziening van de Participatiewet.