Coffeeshop

Op 27 juni 2024 heeft burgemeester Yolanda Hoogtanders een exploitatievergunning voor een coffeeshop aan de Randweg 3 te Roermond uitgegeven. Op woensdag 3 juli 2024 heeft een informatiebijeenkomst plaatsgevonden voor ondernemers en op woensdag 10 juli 2024 is er een bijeenkomst geweest voor inwoners van Herkenbosch in Dorpshuis De Harch.

Op beide bijeenkomsten zijn veel vragen gesteld die de burgemeester ter plekke heeft beantwoord. Voor sommige vragen is extra uitzoekwerk gedaan. Afgesproken is dat de vragen (geclusterd) alsnog beantwoord worden. Daarnaast hebben we ook via e-mail diverse vragen ontvangen en zijn via een petitie vragen gesteld en zorgen geuit.

We hebben al die vragen en zorgen verzameld en (in clusters) beantwoord onderaan deze pagina.

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Mocht u nog vragen hebben kunt u per mail contact met ons opnemen door uw bericht te sturen naar mail@roermond.nl, hierbij graag “reactie coffeeshop” vermelden in de onderwerpregel.

Klik op de afbeelding voor de grote versie.

Nederland voert een gedoogbeleid voor softdrugs en coffeeshops.

In 2022 gebruikte 10% van de volwassen Nederlanders drugs, waarvan 5% alleen cannabis en 3% cannabis en andere drugs en 2% alleen andere drugs (bron: CBSexterne-link-icoon). Binnen de regio Noord- en Midden-Limburg is er een lager percentage volwassen gebruikers dan in gemiddeld Nederland, maar nog steeds genoeg voor veel vraag naar softdrugs. Bij deze vraag ontstaat er ook aanbod.

Met coffeeshops is dit aanbod gereguleerd. Zo mag er niet verkocht worden aan jongeren onder de leeftijd van 18 jaar. Zonder coffeeshops ontstaat er meer straathandel met bijbehorende negatieve gevolgen zoals het ontbreken van een leeftijdsgrens.

In 1999 heeft de gemeenteraad besloten dat in Roermond maximaal twee coffeeshops zijn toegestaan. Exploitatievergunningen worden alleen uitgegeven wanneer de aanvrager aan de voorwaarden voldoet.

In juli 2020 is de ‘beleidsregel houdende bepalingen inzake de verdeling van exploitatievergunningen coffeeshops gemeente Roermond 2020externe-link-icoon’ vastgesteld. Hierin staat de procedure die een aanvrager moet volgen om in aanmerking te komen voor een exploitatievergunning van een Coffeeshop. De aanvrager dient hierbij rekening te houden met de in de beleidsregel opgenomen voorwaarden, bijvoorbeeld de plek waarop de aanvrager de coffeeshop wil vestigen. In Roermond mogen maximaal twee exploitatievergunningen worden toegekend.

Daarnaast staan in de beleidsregel alle vereisten aan de locatie en aan de aanvrager. In de vergunning worden eisen gesteld waar de exploitant aan moet voldoen. Er zijn veel vragen gesteld over de bescherming van jongeren. Hiervoor zijn speciale vereisten opgesteld. De voorwaarden voor de locatie vindt u in de beleidsregel en in de informatieve illustratie bovenaan dit document.

Gegevens aanvrager

De gemeente mag enkel de handelsnaam delen. Dit is Skybox. De exploitant zal de omgeving gaan informeren en zal daarmee bekend worden.

Intrekken exploitatievergunning

De gemeente heeft zeer zorgvuldig gekeken of de aanvraag aan alle eisen voldeed. Verder zijn aan de vergunning de nodige voorschriften verbonden om eventuele overlastsituaties tegen te gaan.

Nederland heeft wettelijke normen en richtlijnen waarin is vastgelegd wat er moet gebeuren om de verkeersveiligheid te waarborgen, het berekenen van extra verkeerintensiteiten en vastgelegd wat de parkeernormen moeten zijn bij nieuwe ontwikkelingen.

Voor het waarborgen van de verkeersveiligheid is het van belang om te kijken naar de inrichting van de weg, de intensiteiten en de toegestane / gereden snelheid. Voor de afweging is nadrukkelijk gekeken naar het type weg en het veilig afwikkelen van het verkeer op de bestaande wegen.

Voor het bepalen van de verkeersintensiteiten is gebruik gemaakt van het beschikbare Midden-Limburg verkeersmodel. Hierin zijn de verkeersintensiteiten van het bestaande wegennet verwerkt, het verkeersmodel geeft ook een doorkijk naar de verkeersintensiteit in 2040. Hiermee wordt berekend of een weg meer verkeer aankan of dat er aanpassingen moeten gebeuren aan de weginrichting.

De Randweg 3, en de toegangswegen naar de Randweg 3, blijken ook met het te verwachten verkeer van de coffeeshops nog steeds te voldoen aan alle vereisten.

Meer autoverkeer / parkeren

Bij het opstellen van de beleidsregel is onderzocht wat de parkeernorm zou moeten zijn voor een coffeeshop. De coffeeshop valt onder de categorie “Bar, Café, Cafetaria”. De parkeernorm voor het complete gebouw betreft 23 parkeerplaatsen. De coffeeshop gebruikt echter een kleinere ruimte van 142 m2. Het plan voorziet in meer dan 23 parkeerplaatsen op eigen terrein, dus voldoet ruim aan de minimale parkeernorm.

Uitgaande van 500.000 bezoekers per jaar, komt met op een gemiddelde van 673 auto’s per dag (er zijn minder unieke bezoekers dan koopmomenten, niet iedere bezoeker komt per auto en gemiddeld gebruiken twee coffeeshopbezoekers één auto). Verwacht wordt dat een bezoek gemiddeld een kwartier duurt. De vereiste 23 parkeerplaatsen voor auto’s zijn hierin dan ruim voldoende. Daarnaast verwacht de aanvrager dat het drukste moment rond 20:00 uur ligt.

Dit jaar is de Duitse wetgeving aangepast. Hierdoor is de verwachting dat Duitsers, die verantwoordelijk zijn voor de helft van de koopmomenten, geleidelijk steeds minder in Nederland zullen inkopen. Dit zal van invloed zijn op het aantal auto’s per dag.

Fietspad

Naast de Keulsebaan N570 is een vrij liggend fietspad aanwezig. De N570 ligt op 140 meter van de beoogde locatie en de ingang van de coffeeshop is niet zichtbaar vanaf het fietspad aan de N570. Op de Randweg rijden fietsers op de rijbaan. De rijbaan is bijna 8 meter breed en heeft geen aparte fietsvoorzieningen. Er rijden nagenoeg geen fietsers op de Randweg behalve fietsers met een lokale bestemming.

Drugsgebruikers en verkeersdeelname

Er zijn wettelijke limieten voor drugsgebruik in het verkeer. Rijden onder invloed is een misdrijf. De straffen variëren van een rijverbod en hoge geldboetes, tot gevangenisstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid.

Tijdens de reguliere surveillance rondes heeft politie ook oog voor de verkeersveiligheid, waaronder controleren op het vermoeden van rijden onder invloed. Daarnaast voert de politie verkeerscontroles uit. De nieuwe locatie zal na opening extra aandacht krijgen.

De coffeeshop is niet toegankelijk voor jongeren onder de 18 jaar en verkoop aan jongeren onder de 18 is verboden. Hier ziet de exploitant op toe.

Van de groep scholieren tussen de 12 en 16 jaar heeft 8,5 procent weleens cannabis gebruikt (bron: Trimbosexterne-link-icoon). De drugs worden dan via het illegale circuit verkregen en niet via een coffeeshop in verband met de geldende leeftijdsgrens waarop een coffeeshop bezocht mag worden. De voornaamste redenen waarom jongeren met drugs beginnen zijn vaak nieuwsgierigheid of omdat iemand bij een bepaalde groep wil horen. Ook aanbod kan iemand overhalen om met drugs te beginnen (bron: Jellinekexterne-link-icoon).

Gebruik door jeugdigen moet zoveel mogelijk voorkomen worden. De gemeente treedt samen met politie, binnen de mogelijkheden zowel preventief als repressief op tegen straathandel.

Bezoekers van coffeeshops vormen een grote en diverse groep mensen, die niet specifiek overlast of onveiligheid veroorzaken.

De onderstaande cijfers komen uit onderzoek bij coffeeshops in de gemeenten Enschede, Haarlem, Helmond, Leeuwarden, Leiden, Lelystad, Roermond, Tiel, Utrecht, en Zutphen (Bron: Wetenschappelijk Onderzoek en Datacentrum).

Van de omwonenden en/of ‘omwerkenden’ van coffeeshops is 93% (zeer) tevreden over het wonen of werken in de buurt, met een gemiddelde beoordeling van 7,9.

De bezoekers aan de coffeeshops bleken gemiddeld 33 jaar, de jongste bezoeker was 18 en de oudste 73. Er was 80% man en 20% vrouw. Er had 63% betaald werk, 19% was scholier of student en 6% werkzoekend. En van de bezoekers had 20% een basis opleidingsniveau, 49% gemiddeld en 30% hoog (Bij 1% was het niet duidelijk).

Verantwoordelijkheid exploitant

De exploitant is primair verantwoordelijk voor de waarborging van de openbare orde, openbare veiligheid en volksgezondheid.

In de verleende gedoogverklaring (welke onlosmakelijk verbonden is met de exploitatievergunning) is dit als volgt opgenomen:
“De exploitant en/of leidinggevenden dienen de door of namens het bevoegd gezag gegeven aanwijzingen die strekken tot handhaving c.q. naleving van wet- en regelgeving alsmede bovenvermelde voorschriften en beperkingen strikt op te volgen.”

De (geanonimiseerde) exploitatievergunning en gedoogverklaring zijn bij de gemeente Roermond op te vragen.

Overlast huidige locaties coffeeshops

De overlast bij de huidige locaties in Roermond hangt nauw samen met de specifieke omstandigheden in en rondom deze locaties. 

  • Er is geen parkeervoorziening voor de bezoekers, die hun auto daarom foutparkeren; 
  • Er is weinig ruimte in de coffeeshop, waardoor er regelmatig rijen op straat staan;
  • Er is een beperkte mogelijkheid om het toilet te gebruiken, wat leidt tot wildplassen.

Om herhaling te voorkomen zijn er in de beleidsregel eisen opgenomen voor de locatie én zijn er in de exploitatievergunning aanvullende voorwaarden opgenomen. Hierdoor wordt de beschreven overlast rondom de locaties in de binnenstad, niet verwacht op de locatie Randweg 3.

Geluidsoverlast

Het bestemmingsplan staat horeca toe in het pand aan de Randweg 3. Net zoals bij een café of een levendig restaurant kan een coffeeshop tot geluid van bezoekers leiden. En net zoals bij andere horeca heeft de exploitant hierin een verantwoordelijkheid en zal de gemeente handhaven wanneer de voorschriften voor het toegestane geluid overschreden worden.

Direct aansluitend aan het verlenen van de vergunning is de gemeenteraad geïnformeerd. Eerder kon niet; naar buiten brengen van een aanvraag tijdens het proces van vergunningverlening is niet toegestaan.

Bij de communicatie hebben wij voor het verspreidingsgebied een straal van 250 meter vanaf de locatie van de nieuwe coffeeshop aangehouden voor de huis-aan-huisbrief. Binnen deze afstand worden alle locatievereisten uit de beleidsregel geborgen. Daarnaast is er gecommuniceerd, via onze website, onze sociale media en middels berichtgeving aan de pers.

De gemeente Roermond neemt de behoefte aan informatie van omwonenden in de wijdere omgeving serieus en zullen het gebied voor huis-aan-huis verspreide brieven daarom uitbreiden tot het hele industrieterrein en een deel van Herkenbosch, namelijk de circa 800 woningen tot de Europalaan.

Zoals aangekondigd zal er op weg naar de daadwerkelijke opening meer informatie gegeven worden. De exploitant heeft laten weten zich, zoals een goede buur betaamt, opnieuw tot de buren te wenden en zichzelf en de beveiligingsmedewerkers en de contactpersonen van de coffeeshop voor te stellen. Richting buurt zal de exploitant zich open, transparant en goed bereikbaar opstellen en de klachten en wensen van buren serieus nemen. Wij vertrouwen erop dat de exploitant deze rol ook serieus neemt.

Imago bedrijventerrein

Coffeeshops zijn in het Nederlandse straatbeeld genormaliseerd. De vraag welke invloed een coffeeshop zal hebben op het imago bedrijventerrein, alsmede de vraag of de komst van de een coffeeshop invloed heeft op de waarde van de panden of de verzekeringspremies, kunnen wij niet beantwoorden.

Drugsgebruik door medewerkers op de werkvloer

Cannabis is in Nederland op zoveel plaatsen verkrijgbaar, dat verkrijgbaarheid in de nabije omgeving van het werk naar verwachting geen invloed zal hebben op het gebruik op het werk. De meeste organisaties hanteren en handhaven, net als bij alcohol, een beleid waarin gebruik niet is toegestaan. De verantwoordelijkheid om geen alcohol of drugs te gebruiken voorafgaand of op het werk is primair die van medewerkers zelf.

Gebruik van de bus

Het valt slecht te voorspellen hoeveel bezoekers gebruik zullen maken van de bus. De busroutes en frequentie van rijden valt onder provinciaal beleid. Wanneer de drukte ernstig toeneemt, zullen wij met de provincie in contact treden.

Ondermijning

De productie van softdrugs is illegaal. Hier gaan grote sommen geld in om, waarbij de zogenaamde bovenwereld en onderwereld mengen. Dit is zorgwekkend en krijgt onze aandacht. Het wordt echter veroorzaakt door de grote vraag en het bijpassende aanbod en niet vanwege (de locatie van) coffeeshops.

Meer verkeer door het bos is slecht voor de dieren

De verwachte toename van verkeer valt ruim binnen de capaciteit van de wegen rondom de coffeeshop. Toename van gemotoriseerd verkeer is helaas op bijna alle wegen gevaarlijk voor dieren. Het is echter geen criterium bij de keus voor de coffeeshop locatie.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een besluit van de overheid?

De verleende exploitatievergunning coffeeshop en gedoogverklaring voor de Randweg 3 zijn vatbaar voor bezwaar en beroep. U kunt een brief met een bezwaar indienen bij de burgemeester van de gemeente Roermond. De vergunning is uitgereikt (bekendgemaakt) in persoon op donderdag 27 juni 2024. Eerste dag van bezwaartermijn is vrijdag 28 juni 2024 (de 'dag na bekendmaking'). Gedurende 6 weken mogelijkheid voor indienen bezwaar, dus tot en met donderdag 8 augustus 2024.

Bezwaar maken tegen een besluit van de overheid

U kunt in de volgende situatie bezwaar maken:

  • U bent het niet eens met een beslissing op een aanvraag van iemand anders. 
  • U moet belanghebbende zijn. U bent belanghebbende als uw belang rechtstreeks bij het genomen besluit is betrokken. Hierbij geldt volgens rechtspraak het uitgangspunt dat alleen diegene belanghebbend is, die rechtstreeks feitelijke gevolgen ondervindt van de activiteit die met de genomen beslissing wordt toegestaan.

De inhoud van uw bezwaarschrift

Om bezwaar te maken moet u een bezwaar indienen. Dit is een brief waarin u uitlegt waarom u het niet eens bent met het besluit. In de brief moet het volgende staan:

  • Uw naam en adres en een telefoonnummer/e-mailadres waarop u bereikbaar bent;
  • De datum van uw bezwaarschrift;
  • Een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt. U mag ook het kenmerk van het besluit noemen of een kopie van het besluit meesturen;
  • Waarom u het niet eens bent met dit besluit;
  • Vergeet niet het bezwaarschrift te ondertekenen.

Maak binnen 6 weken bezwaar

De termijn om een bezwaarschrift in te dienen is hiervoor al genoemd. Doet u dit later, dan kan besloten worden om uw bezwaarschrift niet in behandeling te nemen.

Het bezwaarschrift stuurt u per post naar: 
Gemeente Roermond 
Postbus 900 6040 AX
Roermond

Beslissing op bezwaar

Maak binnen 6 weken bezwaar
De termijn om een bezwaarschrift in te dienen is hiervoor al genoemd. Doet u dit later, dan kan besloten worden om uw bezwaarschrift niet in behandeling te nemen.

Het bezwaarschrift stuurt u per post naar: 
Gemeente Roermond 
Postbus 900 6040 AX
Roermond

Beslissing op bezwaar

Als de gemeente Roermond een beslissing heeft genomen op uw bezwaarschrift, krijgt u daarvan bericht. De gemeente Roermond onderbouwt hierin de beslissing. Als u het niet eens bent met de beslissing, kunt u binnen 6 weken in beroep gaan. Bij de beslissing staat vermeld waar u dit moet doen.